Friday, November 9, 2012

damailah engkau disana sahabatku

baru je semalam aku bukak FB dia. terjumpa dari friend list adik aku. aku tanya tentang dia. tersenyum bila adik aku galak ceritakan tentang dia. terbayang kecomelan dia jalan terjengket-2. terbayang kenakalan dia semasa menjadi sahabatku. terbayang dan terus terbayang sampai aku tersenyum. macam2 tentang dia aku tanyakan pada adikku. walaupun kami kawan takde laa lama mana, tetapi disebabkan dia rajin menyakat, bergurau dengan aku. kalau tak silap, aku sama sekolah dengan dia 3 tahun je. lepas tuu, aku dah pindah sekolah lain. tapi, aku still ingat kawan2 aku disekolah lama.

tiba2 lepas solat jumaat tadi, adik aku balik. dia kata, "uda, syafiq yg sebaya dengan kau tuu MENINGGAL sebab eksiden motor malam tadi ! ". aku macam konfius sikit. aku tanya "syafiq mana ?". adik aku cakap syafiq kawan aku yang aku baru tanya pasal dy semalam. ya Allah, aku tersentap ! aku baru tanya macam2 tentang dia semalam, harini aku dapat khabar kematiannya. sedihh sangat rasa :'( 

aku terdiam tergamam. memang aku tak rapat dengan dia sampai sekarang. tapi, aku PERNAH rapat dgn dia. apa pun alasan, kerana dia SAHABAT aku ! 

seingat aku, masuk ni dah 4 orang kawan aku meninggal. 3 orang meninggal sebab eksiden. 2 eksiden motor. hanem, yusuf safwan, izzat amir, syafiq. semuanya kawan2 aku kat sekolah lama yg berlainan. aku dpt tau berita kematian diorang pun dari kawan2. teman sebaya dgn aku dah meninggal, camne pulak aku ? camne cara kematian aku nanti ? aku selalu tertanya2 soalan tuu setiap kali aku dengar tentang orang/ sahabatku meninggal ~sobsob ~


# semoga mereka ditempatkan ditempat orang2 yg beriman. selamat tinggal wahai sahabat-sahabatku. damailah kalian disana. maafkan aku kerana tak dpt hadir pd hari pengebumian kalian. aku hanya mampu mendoakan dari jauh. semoga Allah merahmati kalian :'( aku akan ingat kenangan persahabatan kita sampai bila2. 



selalu aku terfikir bagaimana pula cara kematianku ? adakah baik atau sebaliknya ? semoga aku sempat bertaubat, sempat minta maaf dari semua orang, sempat menjadi muslimah sejati. sempat untuk segalanya. terlalu banyak dosa yang telah aku lakukan dalam hidup ini. Allah masih beri aku bernafas untuk perbaiki segala kesilapanku. syukran ya rabb ! inshAllah, aku akan cuba berubah sedikit demi sedikit. jauhkan laa aku dan mereka yang lain dari azab nerakaMU ya rabb ! lindungi kami dalam rahmatMU ya rabb !


TERIMA KASIH SUDI BACA :)

Thursday, November 8, 2012

jom cegah rambut GUGUR

rambut yang lebat dan sihat impian setiap insan !
yang ni aku cam suka je dia punya petua. boleh dikira senang jugak laa. boleh laa adik2, kakak2, makcik2 yang tengah free taktau nak buat apa kat rumah tuu try petua ni. senang je. yang jadi susah kalau tak kenal santan, limau nipis, asam, apa benda semua tuu. itu masalah BESAR ! haha

1) Campurkan air asam jawa dan santan dalam satu bekas. Masukkan beberapa kuntum bunga-bungaan yang wangi seperti bunga kenanga. Lumur rambut dengan campuran ini dan biarkan selama beberapa minit. Bilas dengan air besih. Amalkan selalu dapat mencegah keguguran rambut disamping menjadikan rambut harum seperti bunga.

2) Hiris beberapa keping limau nipis dan tenyehkan isinya ke kulit kepala. Kemudian sapukan bahagian yang bermasalah dengan telur ayam yang telah dipukul sedikit. Bungkus kepala selama beberapa jam dan lemudian bilas dengan air bersih. Amalkan selalu dapat mennguatkan akar rambut.


3) Masak santan dari sebiji kelapa sehingga mengeluarkan minyak. Tutup api dan biarkan sejuk pada suhu bilik. Lumurkan santan berminyak ini pada keseluruhan kepala dan bungkus kepala semalaman. Bilas dengan air bersih. Amalkan selalu dapat menguatkan akar rambut disamping membuatkan rambut kelihatan cantik bersinar.


4) Ambil air rebusan kacang hijau dan biarkan sejuk. Sapukan air tersebut pada keselurukan kulit kepala setiap malam sebelum masuk tidur. Syampu rambut pada keesokan harinya. Amalkan setiap hari untuk menguatkan akar rambut dengan berkesan.


5) Satukan lendir daun lidah buaya, lendir pokok bunga raya, lendir pokok litup bumi dan sedikit minyak zaitun dalam satu bekas. Lumur campuran ini pada keseluruhan kepala dari akar rambut selepas mandi malam dan bungkus selama setengah jam. Bilas rambut pada keesokan hari. Amalkan seminggu sekali, InsyaAllah rambut menjadi kuat dan lambat beruban.


6) Tumbuk segenggam daun serai hingga lumat. Masak dengan secawan air sehingga kekuningan. Sejukkan dan kemudian sapukan pada keseluruhan bahagian kepala. Amalkan setiap hari selama 2 minggu untuk melihat keberkesanannya.


7) Ambil tiga biji limau nipis dan ambil jusnya, campurkan dengan 2 biji putih telur. Sapukan pada keseluruhan rambut dan biarkan selama 2 jam. Bilaskan dengan air bersih. Amalkan selalu untuk kesan yang memuaskan.



# credit to blog http://101petua.blogspot.com/2010/04/petua-mencegah-rambut-gugur.html . terima kasih ! saya kongsikan ea. hehe


biasanya PEREMPUAN yg banyak rambut gugur. takpee2, cuba dulu petua ni. mana tahu berkesan ke :)
mehh tengok kejap apa punca rambut gugur :-
  1. Genetik.
  2. Tekanan kerj.a yang teruk.
  3. Diet yang teruk.
  4. Faktor hormon
  5. Masalah tempurung rambut.
  6. Putus haid
  7. Selepas bersalin (bagi wanita).
  8. Penyakit tiroid. Kelenjar tiroid yang terlalu aktif atau pasif juga boleh menyebabkan keguguran rambut.
  9. Demam, jangkitan dan selesema yang serius. Selepas empat minggu hingga tiga bulan demam yang serius, seseorang mungkin terkejut melihat rambut gugur dengan banyak. Namun keguguran rambut ini akan pulih seperti sediakala.
  10. Protein yang tidak seimbang dalam pemakanan. Amalan diet yang tidak seimbang dengan tidak memakan protein atau tabiat pemakanan abnormal.
  11. Ubat-ubatan. Sesetengah ubat-ubatan boleh menyebabkan keguguran rambut untuk sementara waktu. Ubat-ubatan terdiri daripada penyakit gout, artritis, kemurungan, masalah jantung, hipertensi dan ubat mencairkan darah (coagulant). Pengambilan vitamin A secara berlebihan juga boleh menyebabkan keguguran rambut.
  12. Rawatan kanser. Sesetengah rawatan kanser akan menyebabkan sel-sel rambut terhenti membahagi yang mengakibatkan rambut menjadi nipis dan mudah terputus apabila ia keluar dari kulit kepala.
so, lepas ni boleh laa kita sama2 jaga rambut yang menjadi MAHKOTA setiap insan (^^,) thanks again to http://www.gilerkentang.com/cara-melebatkan-rambut/ . hehe




TERIMA KASIH SUDI BACA :)

jom lebatkan rambut

ehemmm2, alang tengah menunggu baju siap dibasuh dalam mesin tuu. mehh aku update kejap pasal petua nak lebatkan rambut & dan mencegah rambut gugur (^^,) sebab semenjak dua menjak ni aku punya masalah rambut gugur makin menjadi-jadi laa. maybe sebab aku ni suka tidur lambat, makan pedas, kurang makan makanan yg berkhasiat. itu boleh jadi salah 1 faktornya. *cewahh ! budak seni kecantikan dah berbicara. ehh, betul laa ! aku belaja ok. dapat A utk SPM 2010. phewww ! 
baik lelaki ke perempuan ke, sape yang nak rambut gugur lepas tuu jadi  BOTAK kan ? mimpi buruk tuu !
tetiba pagi tadi aku terasa rajin pulak nak google camne petua secara tradisional nak lebatkan rambut @ elak rambut gugut ni. mehh aku kongsi sikit laa dengan korang ehh (^^,)


Petua 1 :
Sapukan minyak bijan di akar rambut / kulit kepala sebelum tidur. Paginya, bersyampu dan bilaslah rambut seperti biasa. p/s : anda boleh dapatkan minyak bijan di kedai mamak

Petua 2:
Daun lidah buaya digunakan bersama daun bunga raya putih untuk dijadikan resipi bagi mengurangkan rambut gugur. Kalau tak ada daun lidah buaya, gunalah daun bunga raya putih sahaja. Itupun sudah memadai.

Petua 3.
Ambil sedikit daun inaiTumbuk hingga halus dan campurkan sedikit air asam jawa.
Cuci rambut hingga bersih dan bilas dengan air daun inai tadi sambil memicitkan kepala.Biarkan selama setengah jam. Kemudian bilas rambut sampai bersih. Amalakan seminggu 2 kali, Insyalah , anda tidak akan mengalami masalah keguguran rambut.

Petua 4.
Ambil beberapa helai daun rambutan yang muda, kemudian bersihkan. Ramaskan daun itu bersama air sehingga keluar lendirnya. Kemudian sapukan lendir itu pada rambut. Biarkan selama 20 minat, selepas itu bilas dengan air bersih, Lakukan 2 hari sekali dan nikmati hasilnya.

Petua 5.
Sediakan Bahan-bahan seperti berikut.
  • 2 sudu besar minyak zaitun
  • 2 sudu besar minyak bijan
  • 2biji telur
  • 2 sudu besar santan asli
  • 2 sudu besar minyak kelapa
Caranya:
  1. Kisar semua ramuan dengan alat pengisar kelajuan sederhana selama lebih kurang 30 saat, ramuan akan berbuih kerana terdapat telur.
  2. Ketika mandi selepas membersihkan rambut dgn syampu, sapu rata ramuan tadi dan urutkan keseluruh kulit kepala.
  3. Biarkan selama 5 minit sebelum membilas bersih sebaiknya mengguna air suam.
Boleh diamalkan setiap hari. Ramuan yang disediakan ini tahan selama lebih kurang 5 hari jika disimpan di dalam peti sejuk.

* yang petua ni aku copy dari http://www.gilerkentang.com/cara-melebatkan-rambut/ . hehe. elok cuba ni. try laa dulu. kembali kepada alam semula jadi. phewww ! 

ohh, hanya tersipu malu2 kambing rambut dah botak camni. kang ade yang aku buat rambut aku camni kang ! fedap sangat asyik gugur je rambut ni. ~sobsob ~
style ini lagi otai ! mau aku kena kejar dengan mak aku kalau botak licin camni. hahaa


camni pulak style rambut yang aku suka bila nak berambut pendek ni. nampak style sikit. nak kaver rambut dah semakin menipis, kan ? sooo sedihhh !

tapi, bila rambut dah panjang nanti memang impian sangat nak buat style lebih kurang camni. harap-2 aku mampu bertahan ! aku takut aku yang rimas. hehe. tapi, aku suka laa tengok orang buat style rambut camni. hehe. cam nora danish ke sape2 ke. sukaaaaaa ! (^,^)

# okeyhh, donee ! terima kasih kpd blog yg saya copy petua anda. nak kongsi2 ilmu. hehe


TERIMA KASIH SUDI BACA :)

BLACKLIST Part 2

Alhamdulilah, masih lagi diberikan peluang untuk bernafas pagi ini (^^,) . susah nak dapat cik hajar ni pagi2 segar camni. hehe. sambil melantak 2 keping sandwich sardin, cucur durian dan juga air teh panas. slurpp ! sedapp ! hehe. dah lama dah nak update pasal ni. cukup laa ini kali yang terakhir. lepas ni, malas dah nak bising-2. sebab kalau aku bising-2 pun tak guna. benda dah jadi. ~ sobsob ~

pasal P1, kelmarin-2 ada staf dia call cakap aku boleh bayar lewat contohnya macam hujung bulan ni camtuu sebab aku tanya boleh tak aku nak bayar 20hb. selesai disitu. tiba-2 keesokkannya, ada staf dia Eddy namanya call aku kata aku kena bayar before 12hb. kalau tak kena cas lebih. ohmannn ! mana boleh camtuu ! yang semalam kata boleh je kalau aku nak bayar lewat. ehh, mana 1 yang betul ni ?! * aku dah mula geram dekat situ. sebab dia buat aku kelam kabut !
even mulut ditutup, jari masih boleh menaip . hehe


mana aku tak kelam kabut sebab nak kena collect duit dari kawan2 yg dok kat melaka,kelantan,selangor. haa, ingat senang ke ? bukan semua orang kita mintak duit terus dapat. iyee dok ? haihh, rileks saje dia cakap gituu. keesokkannya, aku rasa macam aku nak 1 kepastian yang pasti. aku dok la bertweet dengan P1 buddy care, apa ntah lagi 1. may i help you la apa laa. * tak membantu aku pun sebenarnyaa ! lagi menyusahkan ada laa ~ lalaala ~

bila aku call, ni part yang aku paling menyampah jugak sebenarnya. kalau 10kali aku call careline, 10kali jugak laa aku kena repeat cerita yg sama. dapat pulak kalau dia pas masalah aku tuu kat orang lain. "yeaa, apa yg boleh saya bantu anda ? ". aku ingatkan staf yg sebelum tuu dah cerita. terpaksa laa aku cerita lagi. ehh, ingat tak fedap ke ? nasib masa yg kena cakap lama2 tuu aku suruh orang P1 call aku balik. so, selama lebih kurang 30minit tuu free je laa. itu aku sejuk hati sikit. hehe *ok3 foineee, aku tahu ini memang keje korang. mmg ini langkah dia. (-.-')


then, bila aku cerita dekat staf dia yg lagi 1 tuu. dia macam tak caye cerita aku. ehh, aku betul-2 SERIUS. ingat aku tipuu ke ? sumpahh ! camni cerita dia. penyebab segala masalah harini timbul. bulan 6 haritu kalau tak silap aku, ada 1 staf dia ni dok call aku cakap2 pasal masalah ni. masa tu bil just dlm RM600 lebih camtuu. so, dia kata kalau nak setel cepat dia suruh aku bayar RM260. tapi, masa bayar tuu jangan cakap kita nak terminate. oh, aku bayar terus haritu. lepas tuu dia cakap, simpan resit tuu then masa habis kontrak bulan 12 tuu bawak modem sume bagi kat P1. selesai masalah ! * lagi BERTAMBAH masalah aku ade laa ! now see, jadi RM1121 pulak aku kena tanggung !


bila aku cerita camtuu, mula laa dia kata "saya rasa takkan ada pihak kami yg call miss cakap pasal camtuu blaa blaa ". ehh, ingat aku ni pandai sangat ke menipu ? reka2 cerita ? bukan bidang aku laa. haihh (-.-') aku pun dah malas nak bertekak, so aku straight tanya camne pasal pembayaran ni. sebab aku nk betul2 pegang pada words tuu. lepas tuu, dia kata boleh je aku bayar lewat tapi jangan laa sampai setahun lebih camtuu. sebab akaun aku BARU diterminate 31/10/2012 harituu. so, selesai disituuuu ! (-.-') itu saja yang aku nak tahu dan PASTIKAN sebenarnya. 

so, tunggu je laa 20hb ni inshaAllah aku bayar dulu RM380. lepas tuu, bulan 12 aku setelkan sume. jangan GANGGU hidup aku dah ! serabut weyhh ! haihh (-.-) rasa cam apa je. membazir duit bayar benda yg bukan salah kita. memang laa ikut kontrak, even kita tak guna pun bil still berjalan. masalahnya, aku ingat dah TERMINATE masa tuu. sebab staf you yg beria2 suruh bayar RM260 untuk terminate. haihh (-.-)

harap Allah permudahkan segala urusanku untuk bersihkan kembali namaku dari di'BLACKLIST' atas benda bukan kesalahan aku.
memang lepas ni, aku BLACKLIST laa P1. serious !

# mungkin ada staf P1 yg baca entry aku yg ni macam yg lepas-2 ni. biarlah. aku hanya meluahkan apa yang aku rasa. apa yang aku cukup tak puas hati. haihh, setakat ini saje keluh kesah aku pasal P1. panjang dah macam esei STPM dah. hewhew. ini entry terakhir aku pasal ni. sebab itu laa panjang. alang2 nak meluah, luah je sampai habis. ini HAK saya ! terima kasih (^^,) * tapi, nape rasa cam bengang lagi ni ? ehh, dah2 cukup2. sabar je laa. mana tau lepas ni Allah lagi murahkan rezeki aku ke. mana tahu kan ? :')


TERIMA KASIH SUDI BACA :)

Monday, November 5, 2012

kalau laa aku dapat bilik tidur camni, memang tiap-2 hari tidur awal. haha. malangnya ini adalah set bilik tidur untuk pengantin laa. haha

aku rasa cam banyak je benda nak bebel tapi tak terluah ni. esok laa eh. ini dah malam sangat dah ni. tak elok kalau aku tidur lewat-2. sekarang ni pun dah pukul 3 pagi. ni last entry aku untuk pagi yang dingin ni. hehe. aku cukup geram kalau tengok pelamin, bilik pengantin yang comel-2 lawa-2 macam yang dekat atas ni. bukan aku rasa nak kahwin ke apa. cuma aku rasa macam nak je buat bilik tidur aku sebijik macam tuu. boleh kan ? hehe. lepas tuu kalau tengok pelamin tuu, aku nak amek kerusi, bunga-2 dia jadikan hiasan untuk dalam rumah aku. haha. kalau laa aku bukak butik pengantin kan best. hewhew (^^,)

tetiba aku terasa nak share pulak gambar-2 bunga yang aku suka tengok. cantik, kan ? ( ^^,) seganas-2 senakal-2 aku, jiwa feminin tetap ada okayy ! ini menunjukkan yang aku masih lagi NORMAL.* hehe, tak pulak aku kata girls yang tak minat bunga tuu tak normal. tapi, biasanya yang normal tuu begini laa. hee




# cukup laa aku kongsikan gambar-2 yang aku suka tengok. sekarang ni masa untuk tidur pulak laa. jam pun dah pukul 3.18 pagi. nanti esok, aku try cari masa untuk buat entry macam apa yang aku sudah list haritu. hehe. takde orang baca sekalipun, untuk kepuasan diri sendiri sudah cukup (^.^)
TERIMA KASIH SUDI BACA :)

1 CITIZEN

ini adalah hasil aku untuk 1 citizen ni. aku pilih untuk buat poster je. senang. 

assalamualaikummm :) tengok tuu. itu laa hasil kerja aku untuk 1 citizen yang berlangsung selama 2 hari haritu. hehe. alang-2 ada koleksi zaman nakal-nakal masa sekolah dulu. bajet je tangkap gambar camni. saje suka-suka sebelum habis sekolah. hehe. memandangkan sekolah aku tuu sekolah perempuan, so takde masalah untuk kami buat semua ini. hewhew
aisehh, rindu pulak dekat kawan-2 sekolah ERT SETAPAK (^^,)
TERIMA KASIH SUDI BACA :)

P1 WIMAX ? BLACKLIST ?

masalah demi masalah datang. macam belon kat atas ni haa. nak kena letupkan koyakkan satu-2. itu laa ibarat nya cam masalah aku sekarang ni. ~ sobsob ~


ehemm-2, sukanya aku tengok font aku yang kali ni. buat aku rasa bersemangat je nak terus menaip dan menaip. hewhew. *gedik je gaya gelak tuu kan ? ahh, peduli apa aku. blog aku kan ? haha . patutnya aku nak bebel macam-2 kat blog aku ni petang tadi. tapi, disebabkan banyak pulak masalah, tak jadi laa. sekarang ni masalah yang besar atas kepala aku adalah sebab P1 WIMAX yang menyakitkan hati ni ! nak tau sebab apa tak ? mehh aku nak cerita kisah sedih aku nii . ~ sobsob ~ *pls give me  tissue first. hehe

thank you ? err, you're soooooo WELCOMEEEEE ! (-.-)"
aisehmann, aku bukan nak kutuk P1 ni. tapi, aku rasa cam GERAM sikit sebab aku kena BLACKLIST dengan CTOS disebabkan masalah ni. nak tau tak apa efek dia ? phewwwwwww, aku tak boleh buat LOAN BANK atau apa-2 yang berkaitan dengan pinjaman termasuklah PTPTN. sedih kot masa tau tuu. ~sobsob ~ . takpee la, nanti aku try setelkan masalah ni masa balik UniSZA. nak kena kumpul duit sama-2 dengan 4 orang lagi kawan aku yang lain. nak kena bayar 3 bulan. mula bulan NOVEMBER sampai JANUARI ni. nak kena setelkan RM 1121. *agak-2 besar ke kecik jumlah ni bagi korang ? 


sekarang ni, SERONOK laa kau nak dapat duit aku eh ? siap raikan lagi. aku bakar HQ kau tau laa. haha. *MAAF, terkasar pulak. hehe

masalah dia sebab aku ingat aku dah 'terminate' dah P1 ni. sekali rupanya dia tak terminate lagi. so, bil dia berjalan laa. tuu yang melambung sampai jadi RM 871. sebab aku dengan kawan-2 amek pakej 129 sebulan. lepas tuu kalau nak terminate kena bayar RM200. then, kalau nak clearkan nama aku dari kena blacklist kena cas RM50. so, bila dicongak-2 semuanya jadilah RM 1121. padahal sebenarnya kitorang dah dalam 6 bulan lebih laa jugak tak guna P1 ni. apa laa nasib badan :(

nak bebel lebih-2 pun tak boleh jugak sebab benda dah jadi, kan ? so, aku kena amik ni sebagai pengajaran. kalau nak pilih atau buat pape, fikir laa sedalam-2 yang boleh. jangan jadi cam aku. menyesal tak sudah. umur belum masuk 20 tahun, nama dah kena blacklist. siapa yang tak sedih nyah ? ~ sobsob ~. tapi, tidak mengapa. aku nak try selesaikan masalah ni sebelum masuk tahun 2013. maknanya, aku nak selesaikan dulu nama aku. bayar semua guna duit yang pandai-2 laa aku korek sendiri. dahulukan dulu lepas tu baru claim dengan kawan-2 aku yang lain. itu saje laa caranya yang mampu, kan ? betul tak apa yang aku buat ni ea ? betul laa kan ? hehe



aku masih lagi boleh bersabar. mungkin sebab seribu tuu takde laa besar mana macam 10k kan ? cuma buat aku gelabah sebab nama dah kena BLACKLIST maa. hehe. satu je aku nak pesan dekat kawan-2 pembaca sekalian,

 dalam setiap apa yang kita buat zaman ni, jangan sesekali bagi orang guna/pinjam IC kita. Melainkan benda itu memang urusan kita sendiri. apa yang jadi memang akan jadi tanggungjawab kita sendiri

setakat ini je laa yang mampu aku kongsikan. aku tak salahkan sape-2. mungkin benda ni jadi hasil dari kecuaian diri aku sendiri. so, aku terpaksa tanggung semua ini. nevermind, bukan aku yang tanggung benda ni sorang-2. ada lagi 4 orang lagi kawan-2 aku yang lain. pandai-2 laa kitorang kumpul duit. ( ^^,) 

# yang sadisnya, aku baru je plan nak kumpul-2 duit nak join member sekolah lama aku g Australia lagi 2 tahun ni. nak jumpa kawan sekolah lama yang dah menetap kat sana. sempat lagi ni aku nak simpan duit. bukan nak simpan untuk itu saje, ada laa benda yang aku nak capai. harap-harap tercapai. inshaAllah, itu pun kalau betul-2 jadi plan tuu. kalau tak jadi, aku g melancong dalam negara je. hahaa  :)
TERIMA KASIH SUDI BACA :)

Sunday, November 4, 2012

RINDU :)

jeng jeng.. rindu apakah ? pada siapakah itu ? hehe. takde laa. sebenarnya, rindu nak update blog. banyak benda, macam2 benda yang nak dibebelkan dekat blog ni. sebab nanti kang bila bercerita depan-2 orang takpun kawan-2 ke takut depa tertidoq pulak. muehehe. * kenapa tercakap penang pulak ni ? :D


yupp.  betul ayat tuu. sokongggggggg ! :D

terlalu banyak perkara yang aku pendam rendam simpan dalam hati ni. tak terluah untuk sejam dua. mau 2 3 hari baru habis ni. itu pun kalau 24 jam straight je aku dok mengadap laptop semata-mata nak update blog laa. mau lepas tuu rosak bijik mata gegurl . haha

" Don't think too much. You'll create a problem that wasn't even in the first place. "
yupp. memang betul words tuu jugak. aku tak kata salah. sebab tuu aku masukkan. sempena nak bagi intro untuk entry-2 yang bakal datang ni. hehe. ikut korang la nak baca sampai habis ke tak. sampai lebam bijik mata ke tak. ade aku kesah nyah ? haha. entry aku petang ni adalah untuk intro semata-mata. malam nanti inshaAllah kalau aku ada mood yang baik untuk menjadi penglipur lara, aku buat la entry ehh. kena satu-2. terasa nak membuak-2 melimpah ruah segala yang dipendam. bukan mahu buka pekung didada, tapi nak luah sikit. hehe. mehh sini aku nak buat list sikit entry apa yang aku nak update 2 3 4 5 hari. senang cerita seminggu. *mungkin, maybe, kemungkinan terjadi laa. hehe 

my list for new entry .phewwwwww ! 

  • tentang cuti semester yang agak stabil. why haaaa ? hehe
  • cerita korea yang permainkan emosi wanita aku yang sensitif ni. haha
  • tentang jejaka-2 yang pernah hadir dalam hidup aku. *woahhh, really ? (^^,)
  • universiti & kursus impian aku untuk diambil masa Ijazah Sarjana Muda. *pewitt ! 
  • impian untuk dikecapi. gajet ? percutian ? duit simpanan ? *nantikan ! haha
  • tentang si dia *hehee ( ^^,) 

okayy, aku rasa setakat ni ada 6 topik tuu je laa yang buat aku rasa cam eksited nak cerita. yang dok terbantut-2 nak cerita tapi tak dapat-2. hehe. ada lagi rasanya, tapi biar lah pasal tuu dulu. sikit-2 naa. jangan nak tamak sangat. cikgu sekolah rendah dulu ajar 'orang tamak selalu rugi' hehe


# btw, terima kasih yang tak terhingga diucapkan pada QINA yang baik hati tolong cantikkan blog aku ni. bukan tak lawa yang sebelum ni, cuma saje nak tukar-2 angin sikit. tak salah kan ? muehehe (^.^)


I want to make all my dreams come true, I know it can't happen now but someday I WILL (^.^)
semua orang dalam dunia ni nak berjaya, kan ? orang gila pun kalau masa diorang waras dulu pun nak berjaya. BERJAYA tuu adalah impian setiap manusia yang hidup di atas muka bumi Allah ini :)






TERIMA KASIH SUDI BACA :)

Sunday, September 16, 2012

tentang perasaan


terasa macam nak update blog ni pulak hari ni. haihh, macam2 benda rasa .sebab tuu aku rasa molek benar laa kalau aku luah kat sini.hoho . tak tahu camne nak cakap. aku ni seorang yang terlalu SENSITIF. orang salah cakap sikit, habis laa, kompem aku terasa. tapi, aku still senyum lagi :') siapa laa aku nak buat muka ke apa ke. aku kan takde kawan. iyee, aku akui itu :( maaf kalau aku menyibuk dengan persahabatan sape2. 1 lagi, aku ni jenis kalau kawan mintak tolong pape pun, aku laju je buatkan. tapi, bila tiba masa aku.. liat pun ada. rasa macam aku ni pengemis sangat :( iyee, aku kan takde kawan. maaf laa. maybe kau bergurau je. tapi, entah laa. sentap dia terasa sampai sekarang. biasa laa aku. emosi melebih2. mesti orang fikir, "alahaii, mengade sungguh. rileks laa. aku gurau je kott". kawan, engkau tak pernah rasa apa yang aku rasa. kau pernah buat, tak sama macam aku. dah banyak dah benda yang aku rasa dalam hidup aku ni. tak semua orang dapat peluang rasa kenangan pahit manis ni kan ? kalau rasa pun, mesti berbeza . kita tak sama :)


# aku mohon, jaga laa hati aku seperti aku menjaga hatimu sahabat. aku tahu aku bukan yang terbaik atau memang bukan siapa2 untukmu. tapi, aku mohon itu. mohon sangat-2. aku dah penat begini. penat memendam rasa, penat menjaga hati orang tapi orang tak pandai jaga hati aku. aku mohon cuma itu :') sebenarnya nak bebel banyak lagi pasal itu ini tapi tengok jam nak dekat pukul 2.30 petang dah. aku nak bersiap. nak pergi HEPA. ada benda nak urus. out dulu.. tatata !
TERIMA KASIH SUDI BACA :)

Wednesday, September 12, 2012

TERTEKAN dan TEKANAN



hehe. 2 post untuk pagi khamis ni. terasa rajin pulak nak bermonolog membebel seorang diri. nak tahu tak sebab apa aku rasa agak tertekan ? ini kerana bermulanya hari isnin depan, aku dah mula ada banyak kuiz yang agak menyakitkan kepala kecik aku ni. hehe. semua subjek ada kuiz. macroeconomics, finance, management of organization, lab test. final projek untuk koko khidmat masyarakat lagi. semua straight dari hari isnin sampai laa rabu. yang selebihnya ada program ceramah-2 tuu semua. minggu yang busy sangat. aku harap sangat dapat harunginya dengan jaya sekali. kihkih. ayat sangat tak boleh blah kan ? :D walaupun semester 3 ni aku ada 4 subjek jer tapi taktau nak cakap cane. rileks tuu memang laa. sampai jadi malas nak belajar. tapi, itu laa. nak complainpun taktau laa macam mana. kang kata aku tak bersyukur pulak. hehe. untuk kuiz,inshAllah aku boleh handle kot. 2 kuiz macro, 1 kuiz finance, 1 test manangement, 1 lab test untuk IT. sikit je tuu kan ? glupp !


dan yang aku agak eksited tapi cuak lebih sikit adalah untuk handle final projek koko. sebab aku kan pengarah program. kena buat yang TERBAIK untuk anak-anak buah aku. tak jadi nak buat dekat kelantan sebab banyak sangat masalah. so, ktorang buat kat AIR TERJUN SEKAYU, terengganu je. yang paling besar adalah masalah MASA. hoho. nak cari tarikh nak buat program tuu pun susah. sudahnya aku ambik keputusan untuk buat pada 21/9/2012 dan alhamdulilah semua kawan2 setuju, takde masalah dan lagi penting pusat koko senang je luluskan proposal yang aku hantar tuu. berurusan dengan tuan akila sangat mudah. alhamdulilah, Allah permudahkan segalanya :)

lupa pulak , rasanya minggu ni aku ada join game bola baling. lawan antara fakulti. bergabung dengan team yang masuk MASUM haritu. harap-2 menang. hehe. kalau budak2 MASUM tak menang, malu la weyhh ! :D lepas tuu hari ni ada jamuan raya unisza. makan free ! itu penting. hehe. nak simpan sikit duit. nanti lepas final exam boleh enjoy lebih sikit.kuikui. lepas tuu lagi, hari rabu ada program mentor mentee, makan free lagi dan hari selasa ada makan malam dengan atlet-2 MASUM unisza ( majlis kecemerlangan sukan) . haa, 3 hari boleh makan free. save bajet . hehe. tak sabar ni haa. minggu penuh rezeki, penuh tekanan. kira seimbang laa tuu kot. lepas habis je final projek yang merupakan tekanan terakhir aku untuk minggu depan, aku nak balik rumah along kejap. lepaskan tekanan dekat sana sempena study week. yihaaaaa ! :D boleh jumpa insyirah sayangggg :)

habis je study week, kena mengadap FINAL EXAM pulak dahh. harap2 aku dapat jawab dengan baik dan pointer aku dapat diperbaiki balik. semester lepas jatuh sebab aku banyak main pun ada, banyak sangat subjek yang pening pun iye jugak. hehe. tapi, big point dia adalah sebab diri aku sendiri. sebab MALAS ! hehe


# nak buat entry untuk 1 citizen yang aku join tuu tapi nanti laa. mengantuk plak. hehe. tengah hari nanti laa. entah bila laa aku nak mula study untuk segala kuiz minggu depan ni. malam ni laa nak mulaa :) inshaAllah
TERIMA KASIH SUDI BACA :)

Penantian sebuah penyeksaan


assalamualaikumm :) hari ni tetibe aku bangun awal sebab waina datang bilik kot. dia nak pinjam laptop kejap. semalam aku rasa cam tidur awal sikit dari kebiasaan. biasanya aku tidur pukul 3-4 pagi tapi dah 2 hari ni aku tidur pukul 1 lebih. kira ok laa sebab perlahan-2 aku boleh perbaiki kualiti tidur aku. bila dah terbangun, aku tak boleh tidur dengan aman dah. rasa serba salah sebab ada benda yang aku tak sempat buat pagi ni. huhu. lepas tuu, aku check telefon aku kot-kot laa ada amin mesej sebab semalam aku dah topapkan dia sebab kononnya kalau dia free boleh laa dia mesej aku dari Lata Tembakah tuu. dia pergi sana aku camping PSTD dari rabu sampai sabtu ni. tapi, mesej/call yang dinanti TAKDE :( okayy, maybe dia tengah busy. so, aku kena pandai-2 paham. *sedih medih pedih.huhu. aku pun ambik keputusan untuk online dan update blog ni. line wiyerless unisza ni mampu buat aku rasa macam nak baling laptop nihh. kejap ada,kejap takde.haihh, serabut (~,~) hari khamis memang aku takde kelas. so, macam 1 keajaiban bila aku bangun lagi awal dari roomateku,MIRA. hehe. pukul 9 pagi si mira ada kelas tapi dia dok nyenyak tidur sekarang ni sebab baru masuk pukul 8 pagi.*okayy, MAAF. mukadimah aku selalu panjang dan merepek-2.

okayy, kenapa aku cakap penantian sebuah penyeksaan ? ini kerana aku terpaksa menahan rindu dendam semua sebab amin ada perkhemahan kat Lata Tembakah dari rabu sampai sabtu. lama okayy ! hoho. tapi, bila fikir-2 balik, dulu masa amin kena pergi rekrut sebulan tuu lagi la lamaaaaa (0.o) tapi, ntah. sebab dia selalu manjakan aku kot sebab tuu aku jadi macam tertunggu-2 dia. semoga dia selamat kat sana. sama jugak dengan kawan-2 PSTD yang lain :)




malam tadi aku terasa lapar sangat mungkin sebab faktor hujan jugak kot. lepas tuu, aku terasa semacam nak pergi kafe baru. aku tak tahu pun aku nak cari makanan apa kat sana tuu, tapi aku teringin nak pergi. ajak waina, waina ada test. so, dia kata dia boleh teman sampai kafe lama yang jauhnya hanya beberapa langkah je dari blok kitaorang. masa tuu aku mula rasa RINDU dekat amin sebab kalau amin ada, mesti dia akan temankan aku nak pergi mana-mana pun. tak kira la nak pergi restoran as-syakirin yang terletak kat luar unisza ni sekalipun. mula laa rasa sebak sebab amin takde. lepas tuu takpe la. aku pergi je laa kafe lama tuu. * aku tak suka abang kat kaunter tuu. mula-2 masa nak bukak kafe tuu layan baik semacam je. bila dah maju, dah ramai orang datang..dia layan aku macam haishhh ! sakit plak hati ni . hoho



bila fikir-2 balik, banyak benda yang amin dah buat untuk aku. banyak sangat. memang laa ada jugak lelaki-2 yang dengan aku sebelum ni buat macam-2 untuk aku cam buat kerja gila datang dari subang ke terengganu ni semata-2 nak mintak maaf then nak bagi teddy bear sempena birthday aku. budak yang tuu pun banyak buat jugak untuk aku. tapi, amin lebih lagi dari dia. ahh, persetankan tentang dia. aku tengah cakap tentang amin sekarang ni. hehe. aku ni jenis bila orang tuu ada dengan aku, aku macam tak hargai, lepas tuu bila orang tuu dah pergi dari hidup aku. haa, waktu tu mula la nak meroyan bagai. kihkih :D EGO besar atas kepala. hehe.

bila fikir-2 balik, aku sayang sangat dekat amin ni. maybe kadang-2 ada terkeluar perangai gatal aku terlayan lelaki lain tapi macam mana sekali pun, aku tetap nak amin yang jadi BAKAL SUAMI aku. hati aku tetap untuk dia buat masa ni. harap-2 dia jodoh aku. aku takde laa terlalu yakin tapi tak salah kalau kita berharap kan ? :)aku pandang seseorang itu bukan kerana paras rupa atau kekayaan dia tapi AGAMA dan PERIBADI dia. sebab aku nak cari ayah untuk anak-anak aku dan abang untuk dua orang adik lelaki aku.
yang ni jersi kelantan hadiah dari amin untuk hari jadi aku. MAM tuu stand for MOHAMED AMIN MAZLAN, no 14 plak maknanya birthday amin 14hb. SHT tuu semestinya SITI HAJAR TALIB & no 16 tuu birthday aku 16hb. hehe. how sweet he was :) that is why i falling in love with him :)

kalau nak cakap pasal amin dengan aku kat entry ni memang panjang berjela laa. sebab terlalu banyak cerita, kenangan,pengorbanan yang dia lakukan untuk aku. dan lepas beberapa lama baru aku mula hargai kehadiran dia dalam hidup aku. jenis aku memang susah untuk terima seseorang tuu untuk hati aku. aku bukan jenis orang yang senang-2 terima orang lain macam baru 2 3 minggu kenal dah boleh. takk, aku jenis sekurang2 nya SETAHUN atau lebih baru aku boleh terima. sebab aku nak kena kenal hati budi dia dulu sume. itu penting sebab kasih sayang aku sangat mahal. cinta ? apatah lagi. cinta aku jugak sangat mahal. cinta aku hanya untuk lelaki yang betul2 jadi suami aku. itu PRINSIP HIDUP dalam PERHUBUNGAN. mungkin aku akan sayang lelaki tuu tapi akan takkan terlalu sayang dekat dia sampai aku tak boleh terima kenyataan kalau aku dengan dia dah takde pape. sayang aku pun berpada biarpun aku kata aku sayang dia sangat-2. sebab segala yang istimewa hanya untuk suami aku nanti.

aku seorang wanita yang berprinsip dalam perhubungan. sebab tuu aku masih boleh steady lagi. hehe :) sampai bila-2 pun aku akan tetap dengan prinsip ni. tak kira laa aku dah buat semua lelaki yang dengan aku menangis depan aku sekalipun. *kejam bukan ? aku hanya inginkan yang TERBAIK untuk kehidupanku yang akan datang. bagi aku kasih sayang je tak cukup kalau takde elemen-2 lain. yang penting yang berkaitan tentang agama. kan ? :) paham-2 sndiri laa apa dia. hee :)

*maksud aku lelaki-2 tuu bukan la ramai/banyak , hanya dalam 2 3 orang je pun :) aku bukan jenis layan ramai lelaki, punyai hubungan yang sekejap-2. sebab aku nak terima orang pun susah, apatah lagi melupakan :)





# semoga dia menjadi orang yang terakhir untuk aku. menjadi yang halal untukku. aku berharap agar dia jodohku. tapi, aku tak letak keyakinan dan pengharapan yang terlalu tinggi sebab aku masih berpegang teguh dengan janji Allah. percaturan hidup aku yang telah Allah aturkan kerana Dia adalah sebaik-2 pengurus :)



TERIMA KASIH SUDI BACA :)

Friday, September 7, 2012

cabaran bermula !


ehemmm,assalamualaikumm ^^, habis je kelas 1 citizen aku blik jemur baju dan tidur. bangun-2 tidur aku rasa cam hujan je kat luar. lantas, aku bangun & berjalan ke koridor dan tengok baju yang aku baru je jemur tuu dah basah kena hujan. aku hanya mampu tengok je laa. takkan nak nanges kot. *tapi, stok baju aku semua dah habis ~~' bz sangat minggu ni. dan , aku pun mulai online. dari situ bermulanya penambahan masalah aku =='* mukadimah panjang meleret lari tajuk. maaf. bagi suspen je tuu. tapi, betul laa tuu. hoho. semangat gue basuh baju, bila kena hujan dan tak mampu selamatkan. agak2 stres tak korang ? haa, jawab sendiri dalam hati

iklan semata-mata :D

okeyhh, abaikan semua ni. masalah timbul bila aku rasa ada yang ahli aku yang tersalah paham ke apa aku taktau laa. tapi, ingin aku tegaskan kat sini masalah PENGINAPAN tuu bukan masalah utama. memang laa aku terkejut tengok tempat tuu, tapi nanti cane pulak kawan-2 yang lain ? untuk nak bagi korang rasa cam tak pelik sangat apa kenapa plak ngan penginapan ni? k , aku upload gambar ea.

aku memang fikir masa tuu. takpe laa, kalau korang tak keberatan kita tidur kat atas lantai tuu.mintak laa diorang tikar.pastuu aku suruh laa korang bawak toto, bantal,selimut semua. tapi, aku baru jee sampai unisza dah ada yang datang bilik aku kata dia takleh duduk situ sume. itu baru dia. camne dengan lagi 46orang lagi? kalau tempat tak ok, sape yang akan dikata ? "ehh, apesal hajar ni pilih camni. camne nak tidur ..takleh tidur laa. blaa blaa ". nama sapa kena ? siti hajar ni. sebab apa ? sebab dia pengarah projek.memang kata kita kena ikhlaskan diri itu semua.aku paham maksud ayat tuu. tapi, kena paham jugak. kita ni dari kalangan orang yang berbeza. rambut je sama warna, tapi hati lain-2. depan2 mungkin baik, belakang ? pemikiran ? semua kena fikir kawannn. aku mungkin leh selesa sebab aku da biasa pergi tempat2 camtuu. yang lagi 47orang ? fikir-2 laa.aku nak adil untuk semua. mungkin ada pro / kontra benda ni

patutnya kita nak buat 3hari 2malam,kan ? aku ni betul eksited nak buat semua tuu. sekali datang plak masalah masa dan bajet. dua-2 tuu penting .bukan faktor penginapan je. masa ? patutnya cadang nak buat 21hb tapi takleh sebab pihak sana ada hal dari 20/9. lepas tuu nak buat 12/10, takleh sebab ada ahli yang ade presentation final projek kos dia. nak buat 13/9 tak leh sebab proposal pun hantar 9/9. takleh nak ganggu minggun study week. sebab tuu jadi program tuu buat 1 hari je. nak cari 1 hari tuu pun susah. buat lewat sangat kang, ade kawan2 yang amek MUET pulak.itu penjelasan sebab apa kita tak dpt buat 3hari 2 malam. aku mintak maaf sangat2 pasal tuu. kalau fasi kita bagitau awal-2 suruh kita buat dari harituu takpe. ini, dia pun ada masalah sikit kat situ.bagitahu lambat.so, kita yang kena buat ni lambat laa jadinya. takleh nak salahkan dia jugak.ini baru cabaran kita masa jadi mahasiswa/wi. cabaran masa kerja nanti taktau lagi

cakap pulak pasal bajet. bab-2 duit ni aku pening sikit. aku memang ade nak mintak rm5 seorang. itu nak backup bajet duit makan yang kita nak kasi kat pihak ABIM . selebihnya amek dari HEPA. berapa je HEPA dapat bagi ? yang pasti duit yang HEPA bagi tuu takkan dapat tampung kos aktiviti kita. kita nak cat bangunan, landskap. kos untung cat pun paling maksimum aku bajet RM300. belum lagi cenderahati nak bagi kat diorang. kita kan nak berkhidmat untuk orang. buat laa sehabis baik. dan biarlah berbaloi kita datang dari terengganu ke kelantan. takkan nak datang setakat mesin rumput, tanam pokok je ? baik buat kat terengganu, kan ? itu yang aku fikir. kalau aku cakap kat sini, mau panjang entry ni.cukup laa aku bagitau korang gambaran masalah dia sikit.

aku terfikir kalau da macam-2 sangat masalahnya..kita tak payah la buat kat kelantan tuu. tapi nanti, akan ada kesan negatif dia. percaya laa cakap aku. kalau tak kena kat aku, kena kat nama unisza. lagipun, kalau boleh aku nak jugak tolong diorang. diorang nak belajar agama ISLAM. tapi, keadaan camtuu. ini laa jihad yang boleh kita lakukan. kita tak mampu berperang, tapi kita buat laa sesuatu atas kemampuan kita. bantu orang-2 yang baru nak belajar agama ISLAM ni. aku fikir, andai kata betul-2 tak dapat & tak jadi nak buat kat sana.. 1 hari nanti aku akan tolong diorang jugak. walaupun secara persendirian. sebab bila persendirian, aku tak payah pikir pasal orang lain dah. susah senang kita tanggung sendiri.

so, kalau kita tak dapat tajaan, bajet tak bape cukup. takpe laa. nak tak nak kita buat laa benda-2 yang senang kat terengganu ni. pergi bersihkan pantai ke apa ke. itu je laa yang mampu buat. bukan kata sebab nak menyerah. TAK !, tapi ini kalau da banyak sangat masalah yang datang. apa pun, kita cuba dulu buat yang TERBAIK ! :) bila kita da BERUSAHA, baru boleh TAWAKAL . semoga Allah permudahkan segalanya. kita pun dapat saham akhirat jugak,kan ? kena fikir jugak tentang test, assignments, final exam lagi. haa


# aku tak merungut nak jadi ketua ni. aku suka sangat sebab aku memang suka buat benda-2 camni sebab nanti aku akan rasa puas. aku ni jenis suka fikir dalam-2. benda yang orang anggap remeh tuu la aku akan anggap itu bukan perkara kecik. terima kasih kat kawan2 yang bersama-sama membantu aku untuk menyelesaikan masalah ni :)bukan sng nak jd ketua. kita kena pk kan ttg anak buah lebih dari diri sendiri. bila berfikir tuu, takleh pk PENDEK sgt. kita kena pk panjang sikit. biar ade backup. bukan CUKUP-CUKUP. kita nak tolong org. nk berkhidmat ngan org bukan nak mtk khidmat orang pada kita. ingat tuu :) dan aku harap, jgn laa benda ni boleh jadi isu untuk diceritakan kt pihak sana. sebolehnya aku cuba nk jaga hati mereka sbb aku phm camne dorg sgt memerlukan bantuan. dan aku bukan buat post ni sebab apa. tapi, melalui cara ni laa aku senang nak ceritakan situasi masalah yang kita hadapi ^^, aku cuba untuk jadi KETUA yang terbaik. biar korang pergi ngan balik tuu seronok. ada kesan penghayatan atas kesusahan orang. harap paham apa maksud aku ea. kalau rasa ada cadangan ke apa, bagitau je aku terus. mungkin idea korang tuu boleh bantu aku :) sekurang-kurangnya benda yang SENANG takkan jadi SUSAH camni :)

bersatu padu itu penting :) kalau tak benda yang SENANG pun boleh jadi SUSAH ^^,



TERIMA KASIH SUDI BACA :)

Thursday, September 6, 2012

cerita semalam ^^,

hohoiiii.. assalamualaikum ! fuhh3 ! tiup habuk kat depan laptop. berhabuk da. lama sangat tak update . hehe. ni pun sebab masa free. ade kelas 1 citizen sampai petang. dari pukul 8 pagi - 5 petang. aku punya laa MALAS plus MENGANTUK gila sebab semalam baru balik dari kelantan. ada perbincangan kat IOI ABIM ORANG ASLI KOK LANAS :) tempat dia nak kata teruk sangat tak laa. tapi yang aku nampak cam tak selesa je. dari katil, tempat solat, dewan serbaguna. yang cantik kelas dia je ^^'nak tunjuk gambar kat sini pun, aku punya fon takde bateri. komputer kat lab ni plak tak leh nak bluetooth. hoho. ni pun dalam kelas 1 citizen ~~' takde laa bosan sangat sebab dapat online. itu PENTING ! HAHA * gelak jahat ! :D

aku nak cerita sikit pasal pengalaman aku kena present depan jawatankuasa kat sana. sangat2 berdebar sebab aku adalah PENGARAH PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT . besar tanggungjawab tuhh.huhu. tapi, aku cuba buat sehabis baik.mula-2 sampai kat tempat tuu aku sangat-sangat TERKEJUT ! nape tempat ni camni ?! member aku citer cam GAH sangat tempat dia tuhh. aku terus terfikir, "camne kawan-kawan aku yg lain nak tido sini?! ". nak sangat tunjuk gambar kat korang. cane nak tidur kat tempat gituu selama 2 malam?! 1 malam pun aku ase cam terseksa . huhu.
ini reaksi muka aku masa sampai sana

masa bincang2 dengan AJK sana,ada laa benda2 lawak jadi. siap pakcik tuu tanya "ore kelate koo ? ehh, tapi tadi kata asal kl kan ? dohh tu, boyfriend laa ni ore kelate kan ?". aku senyum je. maluu siot ! haha. lepas tuu bila aku terus diasak dengan soalan-2 , bila aku dapat jawab dengan dengan baik..ade plak yang cakap kat kawan dia, "leh buat menantu ni". HAHA. berbincang sampai laa semuanya jelas. lepas selesai tuu, kepala aku berat nak fikir mana nak cekau tajaan. aku perlukan duit untuk bantu mereka.sekurangnya aku nak cat dewan serbaguna diorang yang jadi tempat untuk diorang solat,adakan majlis-2. nampak daif. nak tolong bertukang tuu memang tak dapat la.sebab group aku semua 47orang perempuan, 1 LELAKI !. kesian kan kat laki tuhh ? haha. berat pikir pasal nak dapatkan tajaan, lepas tuu tarikh pun takleh nak pastikan, ade je masalah. banyak benda nak kena fikir. sebab asalnya rancang nak buat 3 hari 2 malam. tapi, masalah penginapan, masa , bajet lagi. itu yang jadi halangannya. nak kena kejar masa nak siapkan assignment, proposal, cari sponsor. nak harap kat pensyarah aku cam takleh pakai je sebab aku ade masalah sikit ngan dia. ade laa citer dia. yang rapat ngan aku je tahu. hoho. haihh, takpe. aku try yang terbaik. ini baru cabaran. nak selesaikan final projek ni, final exam ~~'



# doakan aku ea. semoga ALLAH permudahkan segala urusan. yang penting, NIAT kita. harap sangat segalanya dipermudahkan. dapat tajaan, proposal pun lulus cepat, masa ok, dapat tajaan rm500 pun jadi laa. dan akhirnya dapat buat segalanya dengan baik sekali <3 :)




TERIMA KASIH SUDI BACA :)

Wednesday, May 9, 2012

aku masih GAGAL !


okeyhh, hari ini aku rasa aku GAGAL ! aku gagal untuk tahan diri aku . aku gagal untuk pertahankan apa yang aku nak buat. aku gagal. aku gagal. dan aku gagal ! :'( sungguh ! aku nak BERUBAH. faham tak wahai diri ?! aku nak BERUBAH ! berapa kali aku dah janji pada Allah untuk aku tak ulangi benda tuu lagi? dan semalam aku ulangi jugak. what happen to me ?! terkadang aku terfikir, betapa nipisnya iman aku nii. senipis sehelai kertas. aku tahu benda tuu mungkar, tapi aku buat jugak sebab hati kata " takpe hajar, sikit jee ". dan bangun pagi, aku terus MENYESAL !aku tahu ayat yang , Allah akan terima hambanya walaupun berkali-2 hambanya melakukan kesilapan dan mintak ampun. tapi, berapa banyak kali aku nak buat dan mintak maaf ? buat buat, mtk maaf. how many times ?

aku perlu lakukan sesuatu ! aku tak nak nanti aku mati dalam keadaan yang mengaibkan. aku taknak ibu ayah sedih bila tahu apa yang pernah aku lakukan. aku taknak. sebab tuu aku nak BERUBAH ! aku jugak taknak jadi bahan bakar api neraka sebab perbuatan aku. lepas tuu, aku keluarkan post yang baik-2 , ajak orang ke arah kebaikan. tapi, aku ? tetap lakukan kemungkaran . ya Allah, kuatkan laa hamba-MU untuk lakukan PERUBAHAN itu. aku mohon ya Allah. aku tak sanggup untuk mendustakan janjiku. aku TAKUT. aku TAKUT kalau-kalau aku tak sempat bertaubat.

aku rasa, aku memang perlu lakukan itu untuk kebaikan aku. aku nak hubungan yang diredhai. maafkan aku andai keputusan yang bakal aku lakukan ini tidak dapat diterima oleh sesetengah pihak. tapi, percaya laa. aku mahukan REDHA ALLAH untuk kehidupan aku. aku terlalu perlukannya. MAAFkan aku :'(

# andainya aku keluarkan post yang baik-2, itu sebenarnya.. aku juga ingin mengingatkan diri aku sendiri disamping aku mengingatkan orang lain. doakan agar kita sama-2 dapat mencari keberkatan dalam hidup .aminnnn. assalamualaikum :')
TERIMA KASIH SUDI BACA :)

4 perkara ( renungan buat muslimah )





Wasiat dari Baginda tercinta, Rasulullah s.a.w. :

" Wanita itu perhiasan dan sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah "

Kata Hukama' pula:

"Wanita itu tiang Negara. Baik mereka baiklah Negara, binasa mereka binasalah Negara"


Kebaikan itu terhimpun dalam 4 perkara iaitu:

1. Percakapan
2. Diam
3. Pandangan
4. Gerak geri

~ Tiap-tiap percakapan yang tidak disertai dengan mengingati Allah adalah SIA-SIA.
~ Tiap-tiap diam yang tidak disertai dengan memikirkan kebesaran Allah itu adalah LEKA
~ Tiap-tiap pandangan yang tidak disertai dengan mengambil iktibar adalah LALAI.
~ Tiap-tiap gerak-geri yang tidak disertai dengan perhambaan kepada Allah adalah TIDAK BERERTI DAN SIA-SIA.


Oleh itu, setiap muslimah harapan Islam sekalian, jadikanlah setiap :

* Percakapan itu sebagai zikir
* Diam itu sebagai tafakur
* Pandangan itu sebagai iktibar
* Gerak geri itu sebagai tanda perhambaan.


# copy paste from http://kukumalusworld.blogspot.com :)
TERIMA KASIH SUDI BACA :)

aku terlalu CEMBURU

‎*¨¨*•♪ღ♪*•.¸ ¸¸*¨¨*•♪ღ♪*•.♥♥°˜¨•☆
¸.♥*☀* ♥*♥ AKU TERLALU CEMBURU ♥ ¸.♥*☀* ♥*

~ Aku cemburu padamu yang selalu khusyuk dalam setiap sujud panjangmu..
~ Aku cemburu padamu yang selalu meluangkan waktu untuk menghisab dirimu..
~ Aku cemburu padamu yang tak letih menghayati setiap bacaan Al'quranmu..
~ Aku cemburu padamu yang setiap malam membasahi sajadahmu..
~ Aku cemburu padamu yang tak kenal lelah dalam berjuang..
~ Aku cemburu padamu yang selalu sungguh-sungguh dalam setiap amanahmu..
~ Aku cemburu padamu yang selalu dapat menjaga lisanmu..
~ Aku cemburu padamu yang selalu dapat menjaga matamu..
~ Aku cemburu padamu yang selalu dapat menjaga hatimu..
~ Aku cemburu padamu yang selalu bersahaja dalam keseharianmu..
~ Aku cemburu padamu yang selalu tersenyum disaat susah dan senangmu..
~ Aku cemburu padamu yang tak pernah berubah saat kau dipuji ataupun dicaci..
~ Aku cemburu padamu yang hafal Al'quran dan bersikap seperti diajarkan dalam Al'quran.
~ Aku cemburu padamu yang cinta akhirat namun tak melupakan duniamu..
~ Aku cemburu padamu yang mencintai orang tuamu melebihi dirimu sendiri..
~ Aku cemburu padamu yang selalu bermanfaat bagi orang lain..
~ Aku cemburu…. Benar-benar cemburu….

~ Maka ini adalah hal yang positif Semoga kita saling MEMOTIVASI...
~ Saling CEMBURU untuk merebut perhatian pemilik CINTA ini...
~ Mudah-mudahan kita memperoleh CINTA itu...♥ CINTA ILLAHI
~ Dan bertemu lagi,,dengan muka yang BERSERI di tempat yang ABADI.

SALAM CINTA

*¨¨*•♪ღ♪*•.¸ ¸¸*¨¨*•♪ღ♪*•.♥♥°˜¨•☆*¨¨*•♪ღ♪*•.¸ ¸¸*¨¨*•♪ღ♪*•.♥♥°˜¨•☆


TERIMA KASIH SUDI BACA :)

Sunday, May 6, 2012

MENGIDAM laa pulakk ^.^'

ehem-2 , assalamualaikumm si cantik si manis sekalian ^.^ . asal tiba-2 ase ghairah nak mengidam plak malam nihh ? haha. haipp-2 , jangan pikir macam-2 ea. nii haa tiba-2 aku rasa macam nak tukar telefon bimbit a.k.a fon ^0^ sebabnya adalah fon nokia aku nii bateri dia tak tahan lama pulak dahh . adesss, payah kott. huhu. bila aku g tanya kat kedai, dia kata bateri aku ok lagi. tak kembung lagi. maybe fon yang masalah. lorhhh, pulak dahh? huhu. mula-2 ase macam nak jual jee fon nihh. tapi, sebab kan harga yang diorang akan amek adalah bawah rm200. aku tak jadi laa jual. dah laa aku beli mahal-2 pastuu dapat ituu je ? ade kedai nihh lagi sedap. dia nak amek rm80 jee. hamboii, ingat fon apa tuu. kalau aku tau baik aku beli blackberry jee haritu. hoho :D lagi satu sebab aku tak jadi nak jual adalah sebab aku beli fon nii guna duit gaji pertama aku. kerja tak cukup sebulan, tapi dapat gaji untuk sebulan. kehkeh. baik punya bos ! haha. lepas tuu, bila pikirkan pulak fon nii takde laa problem mane. just masalah bateri jee. yang lain sume ok. oleh itu, aku berasakan biar laa aku simpan jee fon nii untuk simpanan aku sampai bila-2. bagi anak cucu pakai. haha. sekarang nii aku guna fon yang lagi satu iaitu CSL jee laa. malas laa guna nokia tuu. simpan jee kat uma. bila ase nak guna, baru guna. hihi
nii nokia xpress music 5530 kalau tak silap asenye. yang nii laa fon aku dari gaji pertama tuu :D

dan sekarang nii, aku terasa nak kumpul duit untuk beli fon baru hujung tahun nii. kehkeh. lambat lagi sebenarnya. saje jee bebel awal-2. haha. dan aku rasa aku punya bajet adalah rm1000 ke bawah. haa, sebab aku nak beli sekali dengan MAM. maknanya, aku ada dan MAM punn ada. baru syiokk ! ^.^ MAM punn nak tukar fon jugak. so, jom laa kita tukar sama-2 :D aku nak beli blackberry laa. biar kumpul dulu duit sikit-2. nanti baru rasa PUAS bila kita dah dapat benda tuu. iyee dok ? ^.^
haa, yang nii blackberry Bold 9780. aku nak yang lebih kurang macam nii laa. boleh touch ngan taip :)

yang nii pulak blackberry curve 8900

# tak kesah laa mana-2. blackberry kee idak kee. asalkan dia dapat berfungsi dengan baik. iyee dok ? hihi. silap-2 aku tak angkat pun blackberry nii. angkat yang nokia 3310 tuu haa. habis cerita. haha :D



TERIMA KASIH SUDI BACA :)